Overslaan

Vijf tips om het hardlopen weer op te pakken

Misschien betrap ik je vandaag wel op het feit dat je nog steeds op de bank zit en je sinds de laatste lockdown niet meer terug bent gegaan naar de sportschool. Don’t worry, je bent niet de enige! Een hele hoop mensen hebben hun lidmaatschap in het afgelopen jaar stopgezet en zijn nu misschien op zoek naar iets anders.

 


Voor je geestelijke, maar ook fysieke gezondheid is het wel belangrijk dat je de draad weer eens oppakt. Misschien geniet je nu van een heerlijke thuis vakantie en heb je zeeën van tijd over om iets nieuws uit te proberen. Wat dacht je van hardlopen? Hardlopen zorgt onder andere voor een verbetering van je hersenfuncties, een sterker hart, lagere kans op diabetes en het versterkt je gewrichten. In deze blog geven we je daarom vijf tips om het hardlopen weer op te pakken.

Gebruik een trainingsschema

Hier heb ik zelf ook heel veel voordelen aan gehad, omdat ik als (toenmalige) roker begon met hardlopen. Ik kan je uit betrouwbare bron vertellen, dat je dan al gauw benauwdheid en vermoeidheid ervaart. Heb je het idee om ongetraind een 5km run te gaan doen? Dan wens ik je veel succes. Een trainingsschema helpt je om je conditie op te bouwen en je lichaam te laten wennen aan het hardlopen. Met een trainingsschema voorkom je vervelende blessures. In de meeste online apps (bijv. Runkeeper) vind je trainingsschema’s, waarbij je vaak zelf je doelen kunt instellen. 

Begin bij een hardloopvereniging

Hardloopverenigingen zijn voor iedereen die wilt beginnen bij uitstek een uitkomst. De meeste hardloopverenigingen hebben een beginnersgroep (ook wel de blessure groep) genoemd. In deze groep krijg je looptraining, maar wordt er ook goed gekeken naar de manier waarop je zelf loopt. Bij mijn oude hardloopvereniging liep er ook vaak een fysiotherapeut mee, die hele handige tips kon geven over je loopje. Hiermee voorkom je vervelende blessures en leer je een juiste hardloophouding aan. Een overzicht van hardloopverenigingen in Nederland vind je hier: https://www.hardlopen.nl/clubs/

Kies voor de juiste schoenen

Dit is vaak je grootste uitgave om te kunnen hardlopen. Ik ken zelf genoeg mensen die goedkopere schoenen kopen bij sportzaken, maar mijn eigen advies is om het goed te doen. Er zijn in Nederland meerdere speciaal zaken die ‘schoenen aanmeten’. Daarbij wordt er onder andere weer gekeken naar je loopje en de plaatsing van je voet. Met deze informatie wordt een passende schoen voor je gezocht en gemaakt. Ik vond het hardlopen zelf een stuk prettiger gaan, nadat ik aangemeten schoenen had gekocht. Deze waren veel lichter en zachter dan de schoenen die ik in een normale winkel had gekocht.

Pas je tempo aan

Je hoeft aan het begin niet meteen weg te sprinten om een goed stuk te kunnen hardlopen. Sterker nog, de meeste trainingsschema’s geven al een tempo aan doordat je een interval training doet. Daarbij wandel je soms voor een paar minuten, afgewisseld met een stukje hardlopen. Denk er aan, je moet de gehele training af maken. Dus als je te snel begint, hou je de training misschien niet meer vol.

Varieer in je route

Ga je in je eentje beginnen met hardlopen? Gun je zelf dan met regelmaat een andere route. Begin lekker klein en in de omgeving van je huis. Maar pak ook eens de fiets, scooter of auto en zoek een mooi stuk verder van huis. Hierdoor blijft het hardlopen vaak wat interessanter!

 Last but not least.. nog een kleine tip: denk aan je verlichting! Want niemand wilt een hardloper omver rijden.

Wil je toch voor jezelf beginnen met hardlopen? Kijk dan ook eens het onderstaande filmpje om nog meer tips te krijgen over het beginnen met hardlopen:

 Liefs,

Team Fitbitbandjes.nl!

 

Foto afkomstig van https://nl.freepik.com/fotos/vrouw">Vrouw foto gemaakt door ArthurHidden - nl.freepik.com

Delen:

Ouder bericht Nieuwer bericht

Voor je het weet door de brievenbus.

Heb jij voor 16.00 uur besteld?
Dan wordt je bestelling dezelfde dag verzonden.

Nooit meer weggegooid geld.

Kleur niet zoals je dacht? Partner boos? Tot 30 dagen na je aankoop retourneerbaar.

Kwaliteit doet ertoe.

Op elke aankoop 2 jaar garantie. Omdat wij er zeker van zijn dat alleen jij het stuk kan maken.